Roboter kloner griser i Kina – og nå får alle samme mobillader

I EU kommer det nå nye lover om mobilladere. Mens i Kina er det født syv klonede grisunger – gjennom en fullt ut automatisert prosess. Her er ukens viktigste teknologinyheter, oppsummert.

EU har bestemt seg: Alle mobiltelefoner som selges i Europa må bruke samme lader – nærmere bestemt USB-C – fra 2024. Det melder Tek.no og andre denne uken.

Også teknologien for hurtiglading må være universell og mulig å bruke på tvers, ifølge vedtaket. 

De fleste bruker allerede USB-C. Det store unntaket er Apple, som har sin egen Lightning-teknologi. De er da også misfornøyde, og mener at et slikt krav kan stå i veien for innovasjon.

Denne ukens Apple-konferanse ga oss flere nyheter:

Kina har klonet griser kun ved bruk av AI

I Kina spiser de svin. Mye svin. Til tross for at svinepopulasjonen teller over 400 millioner, er etterspørselen så stor at de var nødt til å importere 3,31 millioner tonn i 2021, skriver Interesting Engineering. Derfor kan det nye gjennombruddet på klonefronten vise seg å være svært viktig.

Riktignok: kloning av griser er ikke noe nytt i seg selv. Den første griseklonen ble produsert i 2015, og forskerteamet ved Nankaiuniversitetet, som står bak den nye metoden, klonet griser ved hjelp av roboter i 2017. Men det krevde betydelig innsats fra mennesker. Arbeidet er svært krevende og kan føre til at cellene som brukes blir skadet eller kontaminert.

Ifølge Mashable har forskerne nå forbedret algoritmene sine siden den gang – såpass at kloneprosessen kan styres og utføres utelukkende av roboter.

Sammenlignet med menneskeoperert grisekloning, er suksessraten for den AI-drevne automatiserte metoden mye høyere, ifølge forskerne. De hevder at robotene ikke gjør feil eller skader cellene under prosessen.

– Vårt AI-drevne system kan beregne belastningen i en celle og lede roboten til å bruke minimal kraft for å fullføre kloningsprosessen. Det reduserer celleskaden forårsaket av menneskelige hender, sier Liu Yaowei i forskningsteamet. 

Videre sier han at deres AI-drevne automatiserte grisekloningsmetode kan gjøre Kina helt selvforsynt med svinekjøttproduksjon og fremme nye strategier for dyrekloning over hele verden.

Det er skjer på AI-fronten. Fikk du med deg disse nyhetene?

Båter med kunstig intelligens har til og med på egenhånd krysset Stillehavet …

… og Atlanterhavet:

(Artikkelen fortsetter nedenfor)

Lære noe nytt? Utforsk våre temasider:

emne

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

emne

Innovasjon

Her finner du nyttige guider og kunnskap du trenger for at din bedrift skal bli bedre på innovasjon.

emne

Data

Om din bedrift skal kunne ta del i dataøkonomien, må du forstå hvilke data dere faktisk besitter, hvordan du skal forvalte den – og hvordan du kan skape verdi av den.

Travelt er det også i helseteknologi-sfæren:

Viktig og mindre viktig om blokkjeder:

Blizzard-spill slaktes – og stoppes i flere land:

Forrige uke skrev vi om de problematiske lootboksene i videospill – som nå skaper problemer for Blizzard:

Problematikken er relevant med tanke på hvor mange av oss som gamer:

Her er litt forskjellig – og interessant – om den påloggede hverdagen:

Syns du 5G er imponerende raskt? Vel – raskere skal det bli:

God helg!