NFT «ryster ved kunstmarkedets grunnvoller» – og hvor mye koster det egentlig å bli romturist?

Oppsummert: Her er ukens viktigste tech-nyheter.

«Men er det kunst?»: Hva er greia med NFT?

Fortsatt ikke helt koll på hva NFT er og hvorfor alle snakker om det

NFT (Non-Fungible Tokens) bruker blokkjede-teknologi for å muliggjøre unikt eierskap av en digital gjenstand. Her snakker vi altså ikke om opphavsretten bak gjenstanden, men den enkelte digitale kopien.

Der vi er vant til at digitale filer kan kopieres opp og deles i det uendelige, finnes det her et unikt eksemplar som ingen andre har.

Dette har åpnet for et enormt marked for alt fra digitale kunstverk til Twitter-meldinger – ettersom disse nå kan knyttes til en eier, kan de også verdsettes i et marked og omsettes med eierhistorikk (eller proveniens, som det heter på fagspråket). Selv om det eksisterer tusenvis av digitale kopier av bildene eller Twitter-meldingen, så vil det fortsatt bare finnes én person som eier originalen til enhver tid.

Nesten alle NFT-er er på et nivå koblet til kryptovalutaen Ethereum og deres blokkjede. Herfra blir det mer innviklet, men det er godt forklart i denne artikkelen fra The Guardian. Her er det ingen ringere enn kjendisarvingen Paris Hilton, som visstnok begynte å interessere seg for kryptovaluta i 2016 (etter «å ha blitt venner med Ethereum-folkene»), som fungerer som en slags amatørguide til NFT-markedet. 

Mest baluba har NFT-ene skapt for å utfordre det tradisjonelle kunstmarkedet – med en langt kortere vei fra kunstner til kjøper, uten «fordyrende» mellomledd … samtidig som NFT-kunst kan gå for helt hårreisende summer.

Likevel skal man vokte seg for å bli utopisk, skriver The Guardian:

– En modell for å dele kunst, bygget på prinsippet om finansiell gjennomsiktighet, royalties og enkel tilgang, høres jo egalitært ut. Men virkeligheten har vært annerledes, så fort pengekarusellen begynte å snurre. (…) Handler dette egentlig om kunstens verdi, eller handler det om å demonstrere verdien av en ny teknologi?

Flere saker om NFT og kryptovaluta:

Introkurs

Blokkjeder

Grunnleggende innføring på 25 minutter: Blokkjeden ble i utgangspunktet utviklet for å understøtte den digitale valutaen Bitcoin, men teknologien anvendes stadig til nye formål, og i nye bransjer og sektorer. I dette kurset lærer du hva en blokkjede er, hvordan det fungerer i praksis, og hvordan teknologien skaper verdi.

254 Moduler0% Fullført

Hva skjer når datadrevne analyser inntar serviceindustrien og eiendomsmarkedet?

Selskapet WaitTime leverer en KI-løsning for å telle antall publikummere på et arrangement, og kan gi løpende sikkerhetsvurderinger, informasjon om forventet køtid, hvor du kjøper kioskvarer og så videre. Et annet selskap, Leap, satser på drift av de fysiske butikkene til digitale nettbutikker, basert på dataanalyser av området, kundebesøk og andre datakilder.

Begge to er eksempler på selskaper som i økende grad inntar serviceindustrien og eiendomsmarkedet. Der datadrevne innsikter i disse bransjene tidligere ble behandlet som en slags smertestillende mot trusselen fra digitale butikker og arrangementer, anses det nå for å være medisinen, sier kilder fra bransjen til New York Times. 

Også eiendomsmarkedet kan nyte godt av komplekse dataanalyser, påpeker kildene: De kan gi mer sammensatt informasjon om et avgrenset område – for eksempel en boligblokk eller en butikk – og bruker alt fra demografiske data til fotgjengertrafikk for å forstå hele bildet.

Flere nyheter om data, sensorikk og kunstig intelligens i skjønn forening (eller ikke):

emne

Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens og maskinlæring, og hvordan brukes det i arbeidslivet? Her er en kort innføring og alt vårt læringsinnhold på området.

Litt om bærekraft … og romfart:

Datainnbrudd rammer millioner, og flere nyheter om cybersikkerhet og personvern:

emne

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Facebook skal slutte å målrette annonser basert på hudfarge, seksuell orientering og politisk ståsted – og flere saker om sosiale medier, metaverser (og misinformasjon):

På tampen, noen saker om dingser, oppkjøp og litt annet:

Helt til slutt: Portugal gjør det ulovlig(!) for sjefen å ringe etter arbeidstid

Det kan du lese mer om hos CNN. God helg!

Vil du lære mer?

Temasider

Vil du utforske ulike emner innenfor digitalisering og teknologi? På våre temasider finner du kurs, artikler, steg for steg-guider og annen nyttig informasjon, alt samlet på et sted!

Kurs

Lær noe nytt om bærekraft, kunstig intelligens, cybersikkerhet, digitale verktøy og mye mer.