Nå skal mobilene vare lenger. Men skaper iPhone 15 trøbbel for Apple?

(Bilde: Skjermdump fra YouTube/JerryRigEverything)

I en tid der både forbrukere og EU krever at mobiler skal tåle mer og vare lenger, knuser nye iPhone forventningene – men på riktig måte? Les mer om dette og andre saker i ukens Bits & Bytes.

Apple har lansert sin nyeste generasjon mobiltelefoner, med modellene iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro og iPhone 15 Pro Max. Nå har testere og forbrukere verden over latt telefonene få bryne seg på virkeligheten og daglig bruk en liten stund … og det begynner å danne seg et bilde av et nokså skjørt epleprodukt.

Mashable har laget en oversikt over alle problemene folk så langt har meldt om i de nye iPhonene, og det er ikke rent lite som har kommet frem:

EU krever (snart) at telefoner skal tåle et fall

Spesielt dette med at baksideglasset knuser på iPhone 15 Pro Max har skapt stor oppmerksomhet, og det spekuleres derfor om noe kan være galt med byggekvaliteten i årets modell. 

Ifølge Tek.no kan dette få større følger for Apple enn syrlige kommentarer fra YouTubere og et par reklamasjonssaker – ettersom EU også har kommet på banen.

Unionen har de siste årene gått hardt inn for bedre elektronikk som både varer lengre og er lettere å reparere, og EUs press er da også hovedårsaken til at iPhone 15 nå har USB Type-C i stedet for Lightning-inngang.

Forrige torsdag ble det dessuten klart at EU fra og med 20. juni 2025 vil kreve at nye mobiltelefoner skal både tåle mer og bli mer miljøvennlige, ifølge Miljødirektoratet.

I dette inngår blant annet at de skal tåle å falle i bakken flere ganger uten å bli ødelagte (mer presist minst 45 ganger), at forbrukere skal ha enkel tilgang på reservedeler som batteri og skjerm og at leveringstid på slike deler må være innenfor en viss grense.

– Målet med de nye kravene er at mobilene og nettbrettene våre skal få lengre levetid og bli lettere å reparere. I dag tvinges vi ofte til å kjøpe ny telefon hvis en liten del blir ødelagt, noe som får stor negativ påvirkning på klima og miljø. De kommende kravene fra EU er et viktig steg i retning av en mer sirkulær økonomi på dette feltet, sier Anne-Marie Vikla, avdelingsdirektør i miljøgift- og tilsynsavdelingen i Miljødirektoratet, til NTB.

Videre stiller også EUs nye forordning krav om at mobilprodusenter må gjøre følgende:

  • Informere om minimum batterilevetid
  • Informere om hvor mye av produktet som er mulig å ombruke eller materialgjenvinne og hvor mye av produktet som er materialgjenvunnet
  • Ha brukermanualer tilgjengelige på en åpen nettside

Mobilsalget synker – trenger du virkelig ny?

Samtidig som kravene blir strengere, ser også mobilmarkedet til å tørke inn – ifølge Ars Technica er smarttelefonsalget ned 22 prosent i andre kvartal i år. 

Kanskje har kombinasjonen av høyere renter og høyere mobilpriser noe av skylden – med mobiler som nå koster en halv månedslønn for mange, er kanskje ikke utviklingen særlig overraskende.

Men godt mulig er det også mange som spør seg om de virkelig trenger en ny mobil annethvert år, når det som ble lansert for fire år siden fortsatt gjør susen … og vel så det?

At vi fremover får bedre mulighet til å fikse på småting som går i stykker, til en lavere pris, passer med andre ord fint inn i denne utviklingen.

Det har også skjedd mye spenstig innen kunstig intelligens:

(Artikkelen fortsetter nedenfor).

Nytt kurs! Lær om prompt engineering:

Introkurs

Lær prompting med språkmodeller som ChatGPT

Slik snakker du trygt og effektivt med kunstig intelligente verktøy  med bruk av prompt engineering.

10 min7 Moduler0% Fullført

Trodde du bestefar var mer utsatt enn deg? Tro om igjen:

Ny teknologi hjelper både mennesker og dyr:

Meta har både nyheter og noe trøbbel i sikte:

Amazon saksøkes og Spotify kloner stemmer:

Det skjer nye ting både politisk og industrielt i batterienes verden:

Spill, serier og konsoller har også ting på gang:

Sulten på ny kunnskap? Prøv et av våre gratis kurs:

Service

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.