Bitcoin er her for å bli, Microsoft er på shopping – og Clubhouse-data er på avveie
Her er ukas største, viktigste og mest leseverdige nyheter fra teknologiverden!
Persondata fra SoMe-yndlingen Clubhouse er postet på hacker-forum
Da Clubhouse dukket opp på app-radaren, ble den raskt en yndling blant den urbane tekno-kulturelle eliten. Noen gikk til og med så langt som å si at det talebaserte SoMe-nettverket «kan snu opp ned på verden».
Andre, på sin side, advarte om at her kunne det ligge nok en personvernfelle på lur. Og skulle du sett: denne uken kom nyheten om at persondata fra 1.3 millioner Clubhouse-brukere har havnet ute på et hackerforum. (Dette da på toppen av de ikke ubetydelige persondata-lekkasjene fra Facebook og LinkedIn de foregående ukene).
Clubhouse på sin side mener det ikke er snakk om en «lekkasje», da dataene det er snakk om, ifølge dem, er offentlig informasjon som hvem som helst kan finne på Clubhouse-profiler. Med andre ord: Clubhouse er ikke hacket, det er bare noen som har vært veldig flinke til å rake sammen all data som brukerne legger inn på sin egen profil. Det er uansett til liten trøst om Clubhouse-brukerne blir utsatt for identitetstyveri og annet snusk.
Flere nyheter fra SoMe-verden:
- Facebook og Instagram vil snart la deg skjule antall «likes», men planlegger ikke å kvitte seg helt med dem (USA Today)
- Facebook visste at Honduras’ president brukte plattformen til å spre løgn og manipulasjon – og lot ham holde på i elleve måneder (The Guardian)
- Facebook sier unnskyld etter å ha slettet profilen til landsbyen Bitche (The Guardian)
… og litt om personvern:
- Apple implementerer nye personvernsregler for apper i de kommende ukene (NBC News)
- Kina innfører personvernlover for å kue teknologigantene (CNBC)
- DuckDuckGo vil blokkere Googles nye metode for å spore nettbrukere (Search Enginge Journal)
… pluss litt nyheter om nettsikkerhet generelt:
- Piratkoprierte versjoner av Microsoft Office og Adobe Photoshop stjeler cookies, nettleserhistorikk og kryptovaluta (The Register)
- Dette kasinoet ble hacket gjennom et akvarietermometer (Entrepreneur)
- Supermarked i Nederland tom for ost etter ransomware-angrep (Bleeping Comptuer)
- Texaner forsøkte å sprenge internett (Vice)
Ut med olja, inn med bitcoin
Blir det aldri slutt på bitcoin-maset? Det korte svaret er nei. Det lange svaret er neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.
Denne uken braste et nytt kryptovalutafirma inn på markedet, da Coinbase debuterte på NASDAQ-børsen. Ifølge Reuters er det verdens største børsnotering av et kryptovalutaselskap. Verdien på selskapet var satt til 86 milliarder dollar. Etter en knapp uke på børs er altså Coinbase mer verdt altså mer enn den globale oljegiganten BP, skriver BBC. Ut med olja, inn med bitcoin!
(Hvis du skulle trenge mer å sammenligne med: 86 milliarder dollar tilsvarer to tredjedeler av et norsk statsbudsjett eller tjueåtte tusen budsjettoverskridende stupetårn ved Mjøsas bredder, ikke justert for inflasjon).
BBC opplyser at Coinbase ble grunnlagt i 2012, og har per dags dato over 56 millioner aktive brukere som holder på 223 milliarder dollar i selskapets kryptovaluta.
Det har alt i alt vært et godt år for bitcoin. I løpet av 2020 tredoblet verdien på bitcoin seg globalt, og veksten ser ikke ut til å avta. I januar i år måtte du ut med 29 000 dollar for en mynt med digital kryptovaluta, og onsdag inneværende uke hadde prisen steget til 63 000 dollar på sitt høyeste.
Litt mer å lese om bitcoin, når vi først er i gang:
Microsoft på ny handlebonanza, begynner med ledende talegjenkjennelseselskap
Softwareselskapet Nuance er helt i front når det gjelder kunstig intelligens som kan forstå og transkribere tale. Blant annet ligger det betydelig Nuance-teknologi bak taleassistenten Siri. Denne uken ble selskapet kjøpt opp av Microsoft.
Hvorfor er det store nyheter? Vel for det første: med en prislapp på 20 milliarder dollar er det Microsofts nest største oppkjøp noensinne, kun slått av LinkedIn-oppkjøpet i 2016. Faktisk er dette de eneste gangene Microsoft har bladd opp mer enn ti milliarder for et selskap. Så selv om vi ikke får være til stede på Microsofts strategimøter, er det tydelig at snakkende kunstig intelligens blir et satsingsområde.
For det andre, skriver Axios, signaliserer dette oppkjøpet en sannsynlig start på et handlebonanza for Microsoft. Selskapet har tjent penger som bare rakkern gjennom pandemien, og det har gitt dem blod på tann. Først kom det forsøksvise oppkjøpet av TikTok, som ble sittende fast i handelskrighengemyra tråkket opp av Donald Trump og Xi Jinping. Siden har rykter om oppkjøp av både Pinterest og Discord florert. Ved å gjennomføre giga-oppkjøpet av Nuance viser Microsoft altså at de fortsatt vil peise på med å gumle i seg store, verdifulle tek-selskaper.
Mer om hva store selskaper har syslet med:
- DNB vil kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder kroner (E24)
- Nye Android-funksjoner avslørt (Xda-developers)
- Er Elon Musk virkelig det beste vi får til? (Current Affairs)
Det siste om kunstig intelligens:
- Google er i ferd med å forgifte relasjonen med AI-forskere (The Verge)
- EU vil begrense bruk av kunstig intelligens i samfunnet (BBC)
- BMW’s virtuelle fabrikk bruker kunstig intelligens til å forbedre samlebåndet (Wired)
- Møt AlphaDog: Kinas svar på Boston Dynamics sin Spot-robot (Interseting Engineering)
- Intels dystopiske anti-trakasserings-AI lar brukere gå med på «litt rasisme» (Vice)
- Nirvana gir ut ny sang, skrevet av Googles AI (Singularity Hub)
- Denne roboten lærte seg å gå, og la ut på spasertur i Berkeley (Singularity Hub)
Til slutt, andre ting som rører seg:
- Google Earth viser oss planetens langsomme forfall (Wired)
- Ny «pass på»-funksjon minner Android-brukere om å se seg for når de går (The Verge)
- Ny metode for fotofargelegging tar hensyn til hvordan huden reagerer på lys, med veldig livaktige resultater (Gizmodo)
- Disney lanserer «ekte» lasersverd –slik fungerer det (The Verge)
- Her er «Iron Man»-drakten som du og jeg snart kan gå med (BBC)