Google-søk er dårligere – og koster milliarder for å være «din» søkemotor

En intern Google-maktkamp kan ha gjort googling dårligere. Likevel er søkemotoren fortsatt standard mange steder – takket være dype lommer.

Alt går ikke helt på skinner for «Big Tech» om dagen. Til tross for den enorme etterspørselen etter kunstig intelligens (KI) og at pengene fortsatt strømmer inn, er det nok en del spenning internt hos teknologigigantene.

En konklusjon i den årelange rettstvisten mellom amerikanske myndigheter og Googles morselskap, Alphabet, står nemlig på trappene.

Utfallet kan ha store ringvirkninger for alle de store teknologiselskapene.

Betaler milliarder til Apple

Rettssaken som nå skal konkluderes har pågått i ti uker, men er egentlig en del av en rettsprosess som har pågått siden 2020. USAs justisdepartement saksøkte da Alphabet for monopolvirksomhet gjennom avtaler som gjorde Google til standard søkemotor på enhetene til blant andre Apple. 

Og her er det ikke snakk om småpenger, ifølge blant andre Business Insider. I 2021 skal Google ha betalt 26 milliarder dollar til mobilprodusenter for å være standard søkemotor. I dag tilsvarer det mer enn 280 milliarder kroner.

Apple alene skal i 2022 ha mottatt 20 milliarder dollar (drøye 220 milliarder kroner i dag), i tillegg til at selskapet får 36 prosent av annonseinntektene fra googling i deres Safari-nettleser.

Det kommer også frem av rettsdokumentene at Microsoft ville gi Apple 90 prosent av annonseinntektene fra Safari-søk, dersom Bing ble deres foretrukne søkemotor.

(Forøvrig førte frykten for å bli akterutseilt av Google til at Microsoft investerte i OpenAI, viser dokumenter fra rettssaken ifølge The Verge.)

Derfor er det nok ikke bare Alphabet som følger rettssaken med argusøyne. Hvis søkemotorkongen blir tvunget til å gjøre drastiske endringer i virksomheten, vil det sannsynligvis også ha implikasjoner for rivaler som Microsoft, Amazon og Meta. 

Apple har allerede blitt saksøkt av amerikanske myndigheter for monopolvirksomhet.

Dette sier Google:

Googles motargument går på at avtalene de har med andre selskaper ikke stenger andre søkemotorer ute. Brukere har alltid muligheten til å enkelt bytte til en annen søkemotor.

Selskapet hevder også at deres posisjon simpelthen skyldes at produktene deres er gode. I tillegg har også fremveksten av KI vist at markedet er åpent for konkurrenter. 

– Folk bruker ikke Google fordi de må – men fordi de ønsker det, har Kent Walker, Googles president for globale affærer, tidligere uttalt til Business Insider.

Maktkamp ga mer reklame

Men Googles argumenter ser ikke ut til å være like vanntette som de kanskje har vært tidligere. Et vitne for justisdepartementet hevder at det ikke er så enkelt å bytte søkemotor på Android-enheter som det Google vil ha det til. 

Enda verre er det kanskje at søkemotoren – grunnsteinen som Google-imperiet er bygget på – ikke er det den en gang var. 

Tidligere i år viste en undersøkelse at søkeresultater fra Google, Bing og DuckDuckGo, har tapt seg i kvalitet. Årsaken er at søkemotorene sliter med å prioritere godt og relevant innhold fremfor lenker som er optimalisert for å generere inntekter gjennom klikk.

Selv om dette gjelder flere søkemotorer, hevder teknologijournalisten Edward Zitron at Google bevisst har satt reklameinntekter foran brukeropplevelse. Zitron har pløyd gjennom rettsdokumenter med en rekke e-poster, som viser hvordan den tidligere sjefen Google-søk kjempet mot reklamedelen av selskapet. 

Til tross for advarsler om at jaget etter flere sidevisninger ville gjøre det vanskeligere for brukere å finne riktig innhold, ble søkeresultatene endret i 2019 slik at reklame ble mer synlig.

Mens vi venter på utfallet av rettssaken mot, kan du lese hele Zitrons granskning her.

Men Google gjør suksess med passnøkler:

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

Praktisk kurs i hvordan skape bedre produkter og tjenester:

Introkurs

Design thinking: Smarte metoder og KI-verktøy

Skap bedre produkter, tjenester og prosesser med denne praktiske verktøykassen

20 min8 Moduler0% Fullført

Over til KI-nytt. Først litt om Microsoft og OpenAI:

… og nå over til roboter og treningsdata:

Vi avslutter med litt diverse:

Apple har også litt å stri med:

Nasjonalisme og kvinnehat i SoMe før valg:

Har sosiale medier så stor påvirkningskraft at det kan vippe et parlamentsvalg?

EU vedtar «retten til å reparere»:

… og fortsetter Meta-kampen:

Dataangrep mot usikre kontoer og systemer:

Tøffe tider for Tesla:

Slår et slag for umoderne teknologi:

Kaster lys over rommet mellom galakser:

Jubileum for legendarisk kodespråk:

Sjekk ut alle våre gratis kurs:

Service

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.