– Det er viktig at sjåførene ikke ser på digitalisering som en trussel
Digitalisering og teknologien inntar transportbransjen, men hvordan vil det egentlig påvirke arbeidshverdagen i praksis?
Digitalisering griper stadig mer inn i livene våre og i flere bransjer, og gir mange spennende muligheter for en bedre arbeidshverdag. Men hvordan vil det påvirke de som jobber i yrker hvor digitaliseringen allerede har medført store endringer?
I samarbeid med Ruter har DigitalNorway laget et minikurs om digitalisering i transportbransjen. For hvordan kan teknologi gjøre arbeidshverdagen enklere? Hvordan vil behovet for sjåfører være fremover? Hva skjer når elbusser og selvkjørende busser kommer?
– Bussene blir etter hvert mer som datamaskiner, og veldig tekniske med sensorer og andre løsninger. Tanken er at når det skjer, er det viktig at sjåførene føler seg komfortable med det, og ikke ser på det som en trussel, forteller Frode Hvattum, strategisjef hos Ruter.
I transportbransjen handler ikke digitalisering i nærmeste fremtid bare om omveltende endringer – men mye om konkrete løsninger som gjør det mer attraktivt å reise kollektivt på kort sikt.
– Det å snakke og informere om digitalisering, både muligheter og utfordringer, med alle ansatte i en virksomhet, er viktig, forteller Hvattum.
– Vi ønsker å ufarliggjøre digitalisering og motivere sjåførene til at digitalisering er interessant, og at det kan skape en bedre arbeidsplass og kundeopplevelse.
– Jeg er ikke bekymret for jobben min
Den digitale guiden inneholder 15 påstander om digitalisering i transportbransjen, med noen eksempler på forhold som kan gjøre arbeidshverdagen enklere. Pirjo Anneli Hagelbrand, bussjåfør hos Unibuss på Furubakken, er en av de 1275 sjåførene i Oslo og Viken som har gjennomført kurset.
– Jeg er interessert i jobben min og hvordan digitalisering påvirker arbeidshverdagen min. Vi ser digitalisering overalt i samfunnet. Det synes jeg bare er positivt! Det har skjedd mye allerede de siste årene, som å gå fra kontanthåndtering til mobilbilletter. Da slipper vi sjåfører risikoen med mye kontanter på bussen, og vi sparer tid i trafikken.
Hagelbrand har jobbet som bussjåfør siden 2008, og kjører både leddbuss, el-buss og vanlig buss. Selv om det var mye av informasjonen i kurset hun visste fra før, synes hun det var betryggende og informerende.
– Selv om bussene blir mer selvgående, er jeg ikke bekymret for jobben min. Når selvkjørende busser kommer, så tenker jeg at da får jeg heller gjøre noe annet på arbeidsplassen min, og hjelpe folk på en annen måte, legger hun til.
Hagelbrand oppfordrer andre sjåfører til å ta kurset. Hun mener det er viktig å holde seg oppdatert på det som kommer.
– Ingen kan si sikkert hva som skjer om fem, ti eller tjue år, men jeg synes det er lurt å allerede nå lese seg litt opp og gjøre seg noen tanker om fremtiden. Da blir man ikke tatt på senga når det inntreffer.
Fakta: Innsikt i digitalisering
- Digitalisering griper stadig mer inn i hverdagen og i flere bransjer. Det gir både spennende muligheter for en bedre arbeidshverdag – også i transportbransjen.
- I nærmeste fremtid handler digitalisering i transportbransjen mer om løsninger som gjør det mer attraktivt å reise kollektivt, og ikke de mest omveltende endringene.
- DigitalNorway ønsker å sette digitalisering på agendaen, og har utarbeidet en veileder med støtte fra arbeidsgruppen med representanter fra Sporveien, Unibuss, Vy Buss, Nobina, Norgesbuss, Norled, Oslo-fergene og Ruter.
Vil bidra til en bedre og tryggere arbeidshverdag
Ahmad Ibrahim Dean er instruktør for Unibuss i Vestregionen, hvor han driver med opplæring av nye sjåfører. Også han er trygg på at sjåførenes jobber er sikre i fremtiden – særlig etter å ha tatt kurset. – Jeg er veldig åpen for digitalisering og bruk av ny teknologi i alle bransjer, og ikke minst i transportbransjen. Det vil bare gi både sjåfører og passasjerer en enklere hverdag. Kurset tar ikke lang tid å gjennomføre, og du får en oversikt over transportbransjens fremtid, sier Dean.
Han syntes det var betryggende å lese gjennom påstandene. Jobben som bussjåfør medfører også mye ansvar, med mange timer på jobb daglig – med ny teknologi og el-busser vil arbeidshverdagen bli bedre og tryggere. Det var særlig én av påstandene som overrasket Dean. Ifølge en rapport fra NHO i 2016 må det fram til 2030 rekrutteres opp mot 14.000 nye bussjåfører i Norge.
– Det var nytt for meg at behovet er så stort. Det viser at det er trygt å være bussjåfør, og at vi ikke kommer til å miste jobbene våre. Mange sjåfører har nok en mistanke om at det vil skje, forteller instruktøren.
– Digitalisering handler om enkle løsninger
Hvattum i Ruter forstår at det for bedriftsledere kan være vanskelig å vite hvordan man bør snakke med sine ansatte om digitalisering og hvordan det vil påvirke arbeidshverdagen deres fremover. Hans beste tips er å gjøre det enklest mulig.
– Digitalisering skjer, og det påvirker alle på en eller annen måte. Det legges gjerne frem som noe komplisert, men ofte handler det om enkle løsninger. Som for eksempel at man kan ta et kurs som dette på telefonen i matpausen i stedet for på en PC, sier han.
Han mener også det er viktig å la de ansatte komme med innspill til teknologi og definere hva de trenger som kan hjelpe dem i arbeidshverdagen.
– Digitalisering er gøy, og det er mye morsomt innen teknologi. Digitalisering i transportbransjen vil gjøre det sikrere og bedre for både sjåfører og reisende, og transportmidlene vil bruke mindre drivstoff. Det er viktig å fokusere på – i tillegg til de andre tingene kunstig intelligens tar med seg.
Som offentlig aktør, og et selskap med stort fokus på teknologi og bærekraft, både ønsker og bør Ruter jobbe med teknologi som bidrar til enklere og bedre løsninger for transportbransjen og reisende. Men, da må alle være med.
– Vi kommer ingen vei om de ansatte ikke forstår transportbransjens fremtid. Det er helt kritisk for å lykkes.