Falske mennesker skal gi deg ekte nyheter
Nyhetskanalen Channel 1 skal kun ha KI-genererte programledere som leverer persontilpassede – og ekte – nyheter.
Hvert år tar MIT Technology Review en gjennomgang av ti «lovende teknologier som kan ha en reell innvirkning på verden». Og årets utgave starter med … kunstig intelligens. Altså: Det eneste vi snakket om i hele 2023. Har nettstedet glemt å oppdatere fjorårets artikkel?
Vel – poenget er nok heller at vi bare har sett toppen av isfjellet for innvirkningen KI vil ha på teknologiutviklingen, og dermed også verdenssamfunnet. Wow-faktoren er kanskje ikke like stor som i starten av år 1 e.CG. («etter ChatGPT»), spesielt når det gjelder generativ KI. Men som MIT Technology Review skriver:
– Milliarder av mennesker har nå fått anledning til å stirre KI rett i ansiktet. Nå må vi finne ut nøyaktig hva det er som ser tilbake på oss.
Den amerikanske TV-kanalen Channel 1 har et veldig bokstavelig svar på det. Den tar nemlig sikte på å bli den første nyhetskanalen med kun kunstige nyhetsankere.
«Falske» nyhetsankere, ekte nyheter
Nylig slapp Channel 1 en 20 minutter lang demonstrasjonsvideo. Her får vi se helt falske og veldig troverdige mennesker presentere nyheter i det velkjente nyhetssending-formatet.
Hvis dette fremkaller tanker om «deepfakes» og «fake news», er ikke det så rart. (Faktisk bør du klappe deg på skulderen for at ryggmargsrefleksen er å være skeptisk.)
Men her er det viktig med en presisering: Det er kun programlederne og stemmene deres som KI-genereres – nyhetene er ekte, og enten utarbeidet av kanalens menneskelige journalister eller hentet inn fra pålitelige nyhetsbyråer, skriver Aftenposten.
Etter planen skal nyhetene enkelt kunne oversettes til mange språk, og innholdet personaliseres til den enkelte seer – til en langt billigere pris enn tradisjonelle nyheter. Adam Mosam, gründeren bak Channel 1, sier til Aftenposten at deres mål er å lage mer objektive nyheter med en slags Netflix-aktig persontilpasning.
Vil unngå ekkokammer
Konseptet medfører åpenbart en rekke utfordringer. Ifølge Mosam klar over at personalisering fort fører til ekkokammer-effekten, og sier at alle individuelle nyhetsstrømmer vil ha med de viktigste riksnyhetene.
– Tilliten til media faller jevnt og trutt. Amerikanerne stoler ikke lenger på sine medier. Det er dette vi vil gjøre noe med. Jeg vet at vi kommer til å ha et større troverdighetsproblem enn alle andre. Derfor må vi være enda mer nøye enn andre for å sikre pålitelighet. Mennesker skal sjekke alt som gjøres i alle deler av prosessen, forsikrer Mosam.
Til Aftenposten sier TV 2 at «dette var utrolig interessant og litt skremmende», mens NRK lar seg både «imponere og forferde». I dag er det ikke aktuelt for de norske medieaktørene å ha med syntetiske programledere i nyhetsmiksen.
– Når man begynner å putte journalistisk innhold inn i de samme formatene som brukes av dem som lager falske nyheter, kan vi stå i fare for å uthule troverdigheten til levende journalister og programledere, sier Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK til Aftenposten.
Channel 1 skal etter planen lanseres i mai, og vil i første omgang ha omtrent 100 daglige innslag. Målet er at det skal femdobles allerede til høsten, og leveres på mange ulike språk samtidig.
KI ser ut til å endevende flere bransjer og industrier. Fikk du med deg disse nyhetene fra uken som gikk?
- KI oppdager at ikke alle fingeravtrykk er unike (TechXplore)
- Slik fant Microsoft et potensielt nytt batterimateriale ved hjelp av KI (The Verge)
- Kunstig intelligens vil overta 9 av 10 jobber innen filmanimasjon (Teknokratiet)
- Valve åpner døren for flere Steam-spill utviklet med KI (The Verge)
- Spill-stemmeskuespillere tatt på sengen av fagforeningens «søppelavtale» om KI (BBC)
- NHO spår kraftig økonomisk vekst frå KI: – Tal ut av lause lufta, svarer økonom (NRK)
- KI-drevet feilinformasjon er den «største kortsiktige trussel mot den globale økonomien» (The Guardian)
- OpenAI lanserer GPT Store som lar brukere kjøpe og selge tilpassede chatbots (The Guardian)
- Rabbit R1 er en KI-drevet dings som kan bruke appene dine for deg (The Verge)
- Rabbits KI-lommeassisten ble utsolgt på to dager (The Verge)
Og her er 4 ikke-åpenbare KI trender for 2024:
Glem språkmodeller, reguleringer og opphavsrett … hva annet har vi vente?
- Hva er det neste for KI i 2024? (MIT Technology Review)
Har «nye Wi-Fi» også gått deg hus forbi?:
- Mens alle så på KI tok Wi-Fi 7 av i stillhet (The Verge)
Tech-nedskjæringene fortsetter:
- Google bekrefter at de nettopp har sagt opp rundt tusen ansatte (The Verge)
- Amazon sier opp 500 Twitch-ansatte, og flere hundre hos MGM og Prime Video (Ars Technica)
- Humane sier opp 4 prosent av de ansatte allerede før de slipper deres KI-pins (The Verge)
Britisk politi etterforsker overgrep i et metavers:
En kvinne har anmeldt en gjengvoldtekt av hennes avatar i et virtuelt spill.
- Virtuell voldtekt i metaverset (Teknokratiet)
Er pris viktigere enn annonsefri Netflix?:
Strømmetjenesten med gode tall for det billigste abonnementet.
Lær noe nytt med et av våre gratis kurs:
Service
Digitale kurs
Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.