Aftenposten-journalist:–ChatGPT kan brukes til noen helt ville ting
Nå er Per Kristian Bjørkeng aktuell med boka «Knekk ChatGPT-koden». Her forteller han om sine egne «aha!»-øyeblikk, og hvordan ChatGPT kan gjøre deg bedre på jobb.
Få mennesker har skrevet like mye om ChatGPT det siste året som teknologijournalist i Aftenposten, Per Kristian Bjørkeng.
– Siden 30. november i fjor (da ChatGPT ble lansert) har jeg nesten bare skrevet om språkmodeller. Det er det som har blitt «teknologien» i mediebildet. Det er jo fordi det er et så spennende felt, sier han.
Som journalist har jobben hans stort sett handlet om å være kritisk. Han har skrevet mange artikler om tilfeller hvor bruk av ChatGPT kan og har gått galt.
Men da Bjørkeng skulle holde et foredrag om hvordan journalister kunne bruke kunstig intelligens på nyttige måter i arbeidshverdagen, innså han at faktisk ikke hadde brukt ChatGPT så mye selv.
– Jeg prøvde det egentlig bare noen få ganger da det først kom. Jeg ble fascinert, men det var for dårlig. Jeg vurderte det dit hen at jeg ikke kunne bruke det i min jobb, deler han.
Oppdatert modell var i en helt annen liga
Da han satte seg ned for å forberede foredraget, var situasjonen derimot en annen. Våren 2023 ble språkmodellen nemlig oppdatert – fra GPT-3.5 til GPT-4.
For folk flest sier ikke dette så mye. Men i realiteten var dette et kvantesprang. Regnekraften, språkforståelsen og evnen til å se sammenhenger og håndtere kompleksitet er i en helt annen liga.
– I praksis var det snakk om en helt annen tjeneste, sier Bjørkeng.
Programmerte et graveprosjekt
GPT-4 er språkmodellen du får tilgang til om du betaler for ChatGPT.
– Jeg oppdager noen helt ville ting jeg kunne bruke det til. Jeg brukte ChatGPT til å kode, selv om jeg ikke kan kode en eneste linje. Jeg laget et dataspill og programmerte et journalistisk graveprosjekt, forteller han.
Dette fikk han til, bare ved å bruke sitt naturlige språk.
– Jeg forsto at ChatGPT egentlig var et enormt kraftig verktøy. Utbyttet var mye større enn jeg hadde forestilt meg.
Meld deg på tech-frokost:
Bli med på foredrag med forfatter og journalist Per Kristian Bjørkeng som nylig har gitt ut boken «Knekk ChatGPT-koden». Dette er hans andre bok om kunstig intelligens.
Bjørkeng vil gi deg en bedre forståelse av hva KI kan bidra med i din hverdag, og hvordan du kan bruke ChatGPT til problemløsing, innsamling av kunnskap, skriving av tekst og en rekke andre bruksområder.
Arrangementet blir streamet, så du kan velge mellom fysisk eller digital deltagelse når du registrerer deg.
Praktisk informasjon
Når: 28.november mellom kl. 09-10.
Fysisk deltagelse i Oslo: Oppmøte hos Digital Norway, i Rebel-bygget, Universitetsgata 2, Oslo. Enkel frokost blir servert fra kl. 0830. Det er begrensede plasser, så husk å bestill billett i skjemaet under.
Digital deltagelse: Registrer din deltagelse i skjemaet under, så får du tilsendt link til arrangementet dagen før.
Må huske på ChatGPT
Denne «aha-opplevelsen» har blitt til en bok: Knekk ChatGPT-koden – lær å tenke nytt og ta i bruk tidenes kraftigste dataverktøy. Boken kom ut på Kagge Forlag denne måneden.
I boken presenterer Bjørkeng en helt ny måte å tenke på i det daglige.
– Det er sjelden vi mennesker egentlig stopper opp når vi når et punkt hvor vi trenger hjelp. Vi bare dundrer videre. Dette gjelder store som små oppgaver. Dermed gjør vi dem dårligere, saktere eller helt feil.
Det er når dette behovet dukker opp, om man for eksempel gjør research eller prøver å nøste opp i en kompleks problemstilling, at man må minne seg selv på at det finnes en digital assistent der ute som kan hjelpe deg.
– For å få maksimalt utbytte av språkmodellen må du huske på den. Den må egentlig følge deg gjennom dagen, sier han.
Fem tips for å knekke ChatGPT-koden:
1. Husk på at den betalte versjonen er enormt mye bedre enn gratisversjonen.
2. Ta med deg ChatGPT gjennom dagen. Ikke glem den. Husk på den når du står fast.
3. Bruk tid på å lære deg hvordan modellen kan hjelpe deg til akkurat ditt formål.
4. Du må lære deg å skrive langt, detaljert og spesifikt, til forskjell fra for eksempel en søkemotor. Lær deg å sette ord på alt du lurer på.
5. Spør om alt du lurer på, selv spørsmål du tar for gitt at modellen ikke kan svare på.
Er en kreativ prosess
En annen hindring er at ChatGPT ikke kommer med noen bruksanvisning. Programmet har heller ingen meny eller et grensesnitt hvor du kan utforske ulike funksjoner.
I stedet lager den en unik funksjon for deg for hvert spørsmål du stiller.
– Dette er uvant for mange. Skulle du hatt en bruksanvisning for akkurat hvilke problemer ChatGPT kan løse, eller hvilke funksjoner det har, ville den veiledningen vært større enn hele internettet.
Derfor må brukeren selv finne ut hvordan modellen kan brukes.
Det krever mer innsats og det er mer tankearbeid involvert.
– Men når du først knekker koden er dette gøy å holde på med. Det er en kreativ prosess, forklarer Bjørkeng.
Studie viste 40 prosent økning på kvalitet
Om du klarer å knekke denne koden, er gevinstene tydelige.
Bjørkeng viser til en undersøkelse fra Harvard, som viser at konsulenter hadde en 40 prosent økning på kvalitet i sitt arbeid, bare ved å bruke språkmodellen GPT-4.
– Dette skjer med et verktøy som stort sett har vært gjenstand for kritikk om at det er upålitelig og utrygt. Derfor er det viktig å ikke tape helt av syne at det er en grunn til at det er så mye hype rundt ChatGPT, sier han.
Hjelper med alt rundt selve skrivingen
Han påpeker at det største potensialet ligger i at man raskt kan komme i gang med noe nytt. I å lære seg noe på et felt der du er nybegynner.
Dette gjelder særlig i yrker hvor man stadig er nødt til å forholde seg til ny informasjon som må bearbeides på en eller annen måte.
Han ramser opp journalister, konsulenter, politiske rådgivere og mennesker i administrative stillinger som arbeidstakere som kan dra stor nytte av ChatGPT.
– I begynnelsen trodde vi at verktøyet skulle skrive for oss. Men det var altså feil. Det er egentlig det eneste du ikke skal bruke den til. Den er god på bearbeiding av informasjon, idéarbeid, research, språkvask, forbedring av tekster og presentasjon. Alle tingene som ikke handler om ren skriving, sier han.
Lær å lage en egen chatbot
Utgangspunktet for at mange avskriver ChatGPT er at maskinen ikke egentlig har satt seg inn i din verden. Modellen har egentlig bare generell kunnskap, og er trent på data opp til et visst tidspunkt.
En av tingene Bjørkeng skal snakke om på foredraget hos Digital Norway er hvordan man lager en egen chatbot basert på privat informasjon.
– Jeg testet det ut i dag, ved å laste opp en manual for publiseringssystemet på jobb. I stedet for å memorere en bruksanvisning, kan du spørre chatboten når du trenger hjelp til å bytte størrelse på et bilde eller formatere en sak.
– Du trenger ikke være ekspert eller programmerer for å lage slike verktøy. Så lenge du kan bruke språk, har du et godt utgangspunkt, avslutter han.