Stadig færre jenter gamer – og det er et problem, mener Medietilsynet

Trakassering og seksualiserte spillfigurer er noen av grunnene til at jenter slutter å spille videospill tidligere enn gutter. Det er en utfordring for samfunnet, ifølge Medietilsynet. Les hvorfor i ukens Bits & bytes.

Når du tenker på en gamer – hva ser du for deg da? En ung gutt som er klistret til dataskjermen, kanskje, med hender løpende over mus og tastatur lysende i ulike farger? 

Vel, det stemmer i stadig større grad overens med virkeligheten – i hvert fall når det gjelder kjønn.

En ny undersøkelse fra Medietilsynet, Barn og medier 2022, viser at andelen jenter i alderen 9 til 18 år som spiller har gått ned med 17 prosentpoeng siden 2020. Ifølge rapporten er det omtrent seks av ti jenter som spiller. 

Frafallet er særlig stort blant de i slutten av tenårene. For to år siden, da forrige medieundersøkelse ble publisert, spilte seks av ti 15 til 18 år gamle jenter – nå er det under halvparten. Det er også færre gutter som spiller (fra 96 til 92 prosent), men gapet mellom kjønnene er altså svært stort. 

Ifølge en undersøkelse utført av IPSOS på vegne av Blå Kors, var mange foreldre bekymret for at barna brukte mer tid på dataspill under koronapandemien. Medieundersøkelsen – der både barn og foreldre deltok i perioden mars til august i år – viser altså at den trenden ikke har holdt seg.

(For ordens skyld: Den forrige medieundersøkelsen ble utført i perioden før pandemien inntraff.)

– Forskning viser at barn som spiller får bedre digitale ferdigheter, får større teknologisk forståelse, blir bedre på å samarbeide og på oppgaveløsning enn andre barn som ikke spiller. Derfor er det en utfordring for samfunnet at mange jenter dropper spillingen tidligere enn det guttene gjør, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet i forbindelse med rapporten.

En viktig grunn er at jenter og kvinner er mer utsatt for verbal og visuell trakassering enn menn når de spiller med andre over internett – noe et par nylige (og svært like) reklamekampanjer fra e-sportlaget Apeks og Altibox peker på. Det samme gjelder homofile og personer med funksjonsnedsettelser som oftere blir møtt med skjellsord.

Jo eldre barna blir, desto mer utbredt blir det med lagspill, peker Gamer.no på i sin omtale av rapporten. Dermed øker også risikoen for negative opplevelser i møte med andre spillere. Det er også andre grunner til at jenter gir opp spillingen på ungdoms- og videregående skole:

  • Sosiale medier erstatter en tidligere spillinteresse.
  • Spilling anses som barnslig blant jentene, men gir høy status blant guttene.
  • Jenter har færre spillfigurer å identifisere seg med – kvinnene i spillene fremstår som hjelpeløse eller mer seksualisert enn mennene.

– Vi har mye å vinne på å skape en inkluderende dataspillkultur, der jentene både har lyst til å delta, og deltar, på lik linje med guttene. At noen slutter med dataspill på grunn av stygg språkbruk og trakassering basert på kjønn, er en utfordring vi som samfunn må ta på alvor, på samme måte som vi tar tak i kulturutfordringer, mobbing og trakassering i andre sammenhenger, sier Velsand.

Medietilsynet etterlyser tiltak for en tryggere og mer inkluderende spillkultur. De varsler at de til neste år vil lage et undervisningsopplegg om dataspill spesielt myntet på ungdomsskoleelever.

Du kan lese hele rapporten her:

Det har ikke akkurat stilnet rundt Twitter:

Forrige uke skrev vi om Elon Musk som ikke gikk stille i gangene etter Twitter-oppkjøpet. Og det har vært flust av Twitter-nyheter siden sist:

Også konkurrenten har gjennomført nedskjæringer:

Nå er det snakk om de to plattformenes død – men andre mener det allerede har inntruffet:

Ordet «død» er også blitt flittig brukt i kryptomarkedet:

Norske etaters uttesting av metaverset blir forøvrig ikke godt mottatt:

MIT-forskere vil sette en stopper for Deepfakes, men er det mulig – sånn egentlig?

Ny lov kan gjøre det mulig for Kina å bruke sårbarheter som et våpen:

Og apropos våpen – 3D-printede skytevåpen er fremmarsj: 

Vi tar med litt forskjellig om litt av hvert:

Ta helg med et vellykket (og flott) iPhone-forsøk:

… og et ikke fullt så vellykket iPhone-forsøk:

Moddere trodde det ville være morsomt å lage en sammenleggbar iPhone (De tok feil, det var et mareritt.) (Engadget)

Vil du bli litt smartere? Ta et av våre mange digitale kurs – helt gratis!

Service

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.

Vil du bli litt smartere? Ta et av våre mange digitale kurs – helt gratis!

Service

Digitale kurs

Trenger du eller dine ansatte kompetanseheving på teknologi, innovasjon og digitale verktøy? Kursene er helt gratis og utviklet i samarbeid med noen av de tyngste fagmiljøene i norsk næringsliv og akademia.