Slik gjemmer du deg på nettet – mens cyberangrepene herjer

Her er alt det beste og viktigste fra nettet denne uken om teknologi og innovasjon.

Stort dataangrep mot myndighetene i Ukraina

«Ukrainere! All informasjon om dere har blitt offentlig. Vær redd. Det vil bli verre». 

Det er meldingen som i dag har møtt besøkende på en rekke offentlige nettsider i Ukraina – blant andre nettsidene til utenriksdepartementet – etter at disse er blitt rammet av et omfattende dataangrep. Det melder blant andre NRK og Dagbladet

Ifølge den ukrainske sikkerhetstjenesten skal likevel ingen personlige data ha blitt lekket i angrepet. (Hvordan du kan sikre deg selv på nettet kan du lese mer om lenger ned i denne spalten).

Akkurat hva som har skjedd eller hvem som står bak er foreløpig ikke kjent. Samtidig skjer angrepet i en uke der konflikten mellom Ukraina og Russland har preget overskriftene i nyhetsbildet.

– Det er for tidlig å trekke konklusjoner om dataangrepet. Men det finnes mange eksempler på russiske angrep mot Ukraina i fortiden, skal talsperson Oleh Nikolenko fra det ukrainske utenriksdepartementet ha sagt til Reuters, ifølge NRK.

Allerede før dette har det vært en rekke cyberangrep og trusler som omtales i mediene denne uken, blant annet disse sakene fra hjemlige medier:

Mens dette er noen av nyhetene om cyberangrep og -sikkerhet fra internasjonale medier denne uken: 

Norske OL-deltagere oppfordres til å legge igjen mobilen

Om tre uker starter vinter-OL i Beijing. De omtrent 85 norske representantene – utøvere og støtteapparat – blir anbefalt å rense mobilene sine for innhold eller legge igjen den vanlige telefonen hjemme, skriver VG. Nederlands tropp skal på sin side ha fått forbud mot å ta med mobilene sine til Kina. Årsaken er frykt for hacking og datainnbrudd. 

Utforsk vårt gratis læringsinnhold om personvern og cybersikkerhet

Veiviser

Digital sikkerhet

Cyberkriminalitet er et problem som påvirker alle nivåer i en bedrift. Det er et felles ansvar – og det starter med deg. Denne veiviseren passer for deg som trenger en innføring i cybersikkerhet.

605 Moduler0% Fullført

emne

Personvern og GDPR

Mest sannsynlig jobber bedriften din med personopplysninger – og da kan det være lurt å vite litt mer om hvordan du må forholde deg til disse.

emne

Cybersikkerhet

Det er ikke lenger et spørsmål om – men når – bedriften din vil være mål for et cyberangrep. Her kan du lære mer om hvordan du skal jobbe aktivt og effektivt med cybersikkerhet.

Slik kan du etterlate færre spor på nettet

En ny rapport viser at folk bruker en tredjedel av sine våkne timer på å stirre på mobilen, ifølge Mashable.

Hvor lurt eller sunt det er, er én ting. En annen ting er at all mobilbruken etterlater veldig mange spor. Teknologimagasinet Wired har denne uken samlet seks tips til hvordan du kan slette deg selv fra internett, eller i det minste bli mindre synlig – blant annet for alle som samler inn data om deg. 

Vil du gå virkelig grundig til verks med å både beskytte deg og bli mer usynlig på nettet, er det flere ressurser du kan ta en kikk på. Slik som den mer omfattende og avanserte guiden «The Hitchhiker’s Guide to Online Anonymity» som vi har delt i denne spalten tidligere. Vi anbefaler også å ta vår veiviser Digital sikkerhet for å lære hvordan du kan sikre deg og bedriften på nett.

Av andre tips-og-triks-saker denne uken kan vi trekke frem The Atlantics innlegg om det geniale med sakte-epost og The Verge sine tips til hvordan du kan gjøre hjemmekontoret mer hyggelig.

Flere saker om hjemmekontor og arbeidskultur

Mener Apple bidrar til mobbing

Har du en iPhone og sender meldinger med en Android-bruker, vil meldingene få en annen bakgrunnsfarge enn når du melder med andre iPhoner. Dette er forskjellsbehandling som ifølge Google bidrar til mobbing, skriver Tek.no

Wordle-mani – og andre nyheter om dataspill og metaverset

… og enda litt mer om apper og forbrukervarer:

Siste nytt om romfart og verdensrommet

Nyheter å merke seg om teknologi, forskning og innovasjon

Det siste innen politikk og big tech

Tre saker om hvordan kunstig intelligens påvirker samfunnet

Til slutt – litt godt og blandet

God helg!